Как да си избера ловна камера?

Вече сте разгледали www.spyboar.com или Ваш приятел Ви е посъветвал да се сдобиете с камера за лов. Не знаете какво точно Ви трябва и не сте напълно запознати как точно функционират фотокапаните. Следващата информация ще Ви информира напълно за това как работят и коя ловна камера ще бъда най-подходяща за Вас.

Цифровите ловни камери представляват комбинирани устройства, които съчетават в себе си цифров фотоапарат, сензор за движение, меню за настойки, дисплей, на който преглеждате заснетите снимки или видео (само някои модели притежават такъв дисплей) и светкавица или инфрачервена подсветка, в зависимост от типа на камерата. Послeдните модели камери са снабдени и със GSM модул, чрез който имате възможност да получавате MMS (мултимедийни съобщения – снимка) на телефона и/или на електронна поща.

Първоначалният въпрос, който възниква във всеки бъдещ притежател на такова устройство е дали камерата със светкавица няма да подплаши дивеча?

Всички камери които www.spyboar.com предлага са със инфрачервена подсветка, а не с обикновена светкавица.

Един от най-съществените въпроси в индустрията на ловните камери е дали да се избере модел с обикновена светкавица или камера за лов с инфрачервена подсветка. Преди да достигнем до заключение, нека да изтъкнем някои от ключовите характеристики и на двата типа „светкавици”.

Традиционна с нажежена жичка

 • Снимките са цветни дори и през нощта
 • Резолюцията и качеството са в повечето случай са по-добри
 • Изисква повече енергия за захранване на светкавицата в сравнение с инфрачервената подсветка
 • Животът на батерията е намален в сравнение с инфрачервената
 • Времето на засичане на дивеча е с пъти по-дълго в сравнение с инфрачервената подсветка
 • Плаши някои видове дивеч
 • Разубеждава някои от животните да навлезат в зоната на камерата
 • Забелязва се при снимане през нощта, което я прави практически неизползваема за охрана

 

Инфрачервена подсветка

 • Снимките са черно-бели през нощта
 • Дневната снимка е цветна, но може да бъде и черно бяла в зависимост от осветеността
 • Снимката, заснета през нощта е с по-малки резолюция и качество
 • Рядко нощните снимки са леко затъмнени при отслабване на батерията
 • Изисква много малко количество енергия
 • Животът на батериите е значително по-дълъг в сравнение с обикновената светкавица
 • Времето на засичане на дивеча е с пъти по-кратко от това с традиционната светкавица
 • Инфрачервеното осветяване не плаши дивеча
 • Инфрачервеното осветяване не разубеждава животните да навлизат в зоната на камерата
 • Незабележима при заснемане през нощта, което я прави идеална за охранителни цели

След тестването на различни камери, предназначени за дивеч, се забелязва, че стандартната светкавица плаши някои от животните. Може да се каже, че някои животни остават незасегнати и не забелязват светкавицата. Факт е обаче, че при опитите, които направихме, засякохме едър глиган да посещава зона с поставена от нас камера с обикновена светкавица и неговото поведение беше особено. Тези факти говорят, че животните се плашат. Като доказателство, извършихме следния опит – поставихме две електронни хранилки близо една до друга, до едната монтирахме камера със стандартна светкавица, а на другата – с инфрачервена подсветка. Камерата с инфрачервена подсветка направи два пъти повече снимки от тази със стандартната светкавица. Появата на диви прасета в зоната на инфрачервената камера също беше по-често. Глиганът също стоеше по-дълго в зоната на инфрачервената камера и изобщо не беше заснет в зоната на камерата със светкавица. Ако Вие сте се съсредоточили върху големи трофеи, след като вече знаем, че едрите животни са доста по-чувствителни и предпазливи, то без съмнение, за да не рискувате да ги изплашите, по-добрият вариант е инфрачервена камера за лов.

Дневна снимка от ловна камера с обикновена светкавица

Дневна и нощна снимки от ловна камера с обикновена светкавица
Нощна снимка от ловна камера с обикновена светкавица

 

Дневна снимки от инфрачервена ловна камера

Дневна и нощна снимки от инфрачервена ловна камера
Нощна снимки от инфрачервена ловна камера

 

Направено проучване показва, че при избора на камера клиентите вземат предвид доста различни критерии, но трябва да прецените дали цената на продукта съответства на неговото качество. За това www.spyboar.com се опитва да Ви предостави достатъчно ясна и полезна информация за това какъв тип ловна камера да ползвате. Обобщението е, че инфрачервените определено притежават доста предимства пред тези с традиционната светкавица.

Тези със стандартната светкавица изискват значително по-голямо количество енергия – 15-20 пъти повече, следователно те изтощават батериите по-бързо, а отчитайки факта в какви условия се използват камерите, консумираната енергия е много важен фактор. Разбира се, има решение за това затруднение – предлагаме соларни панели, като така можете да увеличите времето на действие на устройствата без да се налага често да сменяте батерии.

За сравнение, повечето модели с традиционни светкавици консумират повече от 1 ампер ток в режим на работа (режим на работа се подразбира режим, при който камерата снима при засичане на движение от сензора), докато инфрачервените консумират 25-50 мили ампера (около 20 пъти по-малко). По-голямото количество енергия при тези с традиционната светкавица, означава забавяне бързодействието на тригера за засичане. Бързодействие на тригера за засичане е параметър, който описва скоростта на реакция на камерата при засичането на животно, т.е. сензорът засича движение, но камерата има нужда от време за реакция да направи снимка. Колкото е по-малко това време за реакция, толкова камерата е по-добра. Бързодействието на инфрачервените е еднакво през деня и през нощта. В този ред на мисли, стандартната е с около две секунди по-бавна през нощта отколкото през деня.

Ако искате да използвате камерата за професионални цели – да Ви помогне в лова на едри трофейни животни, да прави по-бързо снимките (например там, където има гонки или пътеки на преминаващи животни), а също и да има занижена консумация на енергия – камерата с инфрачервена светкавица е по-доброто решение. Ако пък искате да имате снимки с много добро качество – цветни, независимо дали са направени през деня или през нощта, да показвате на приятели какви животни обитават хранилките Ви и да е по-достъпна като цена – камерата с традиционна светкавица е това, от което се нуждаете. Като цяло, ако ги използвате за места където очаквате животните (хранилки, чакала и др.) и двата типа камери напълно удовлетворяват вашите нужди. Spyboar твърдо застава зад използването на камерите за лов с инфрачервена подсветка, ако все пак някой желае друг тип камера, която не предлагаме в каталога,  моля свържете се с нас по удобен за Вас начин или като използвате формата за запитване.

Изборът на ловни камери е свързан не само с това дали камерата е с обикновена светкавица или инфрачервена подсветка. Той зависи и от самите параметри на камерата, а ето и най-важните от тях:

Зона на детекция

Всеки фотокапан се отличава със зона на детекция. Това е зоната, в която камерата е чувствителна, т.е когато животно, човек или какъвто и да е подвижен обект навлезе в тази зона фотокапанът се задейства. Зоната на детекция може да се разгледа като сума от два параметъра: обхват на действие и широчина на действие.

Обхват на действие

Това е максималното разстояние от обектива на ловната камера, при което тя се активира при навлизането на обект. Варира от 9 до 30 метра.

Широчина на действие

Това е ъгълът в градуси, при който фотокапанът се активира. В диапазон от 10 до 120 градуса.

Двете величини формират работната площ на камерата. По-долу са показани графики, изясняващи тези параметри:

sravnenia-mejdu-zonite-na-detekcia-na-lovni-kameri

Лявото изображение илюстрира зона на детекция на фотокапан с максимални параметри.
Дясното изображение илюстрира камера за лов с лоша зона на детекция.

Ако искате да използвате камерата в близост до хранилка, то Вие се нуждаете от ловна камера, която да бъде с максимален обхват на действие.

Бързодействие на тригера на засичане

Това е времето на заснемане на фотокапана при навлизане на обект в зоната на детекция. Разбира се, колкото по-кратко е това време, толкова по-добро е качеството на камерата. Въпреки това, за хора, които искат да използват камерата за заснемане на дивеч на места с монтирана хранилка или са построили съоръжение за наблюдение на животните, може да се използва и такъв с по-бавен тригер. Когато искате да наблюдавате бързо преминаващи и пресичащи пътеки животни, както и за охранителни цели – тогава се препоръчва ловната камера да е с бърз тригер. Използването на фотокапан с бавен тригер отнема повече време и обектът ще е напуснал зоната на детекция към момента на заснемане.

Бързодействието на тригерът на засичане е параметър, който се влияе и от избора на SD карта. Колкото по-голяма като обем памет карта поставяте, толкова по-бавна става камерата при снимане. Ние препоръчваме използването на максимум 4 GB карта памет, с цел запазване на бързата реакция на камерата.

Качество на снимката 

Качеството на снимките от ловните камери е изключително важен параметър, защото основната цел е да сте добре информирани кога и какво навестява зоните на наблюдение. Много често производителите използват рекламни трикове за да покажат, че именно ловната камера, която произвеждат създава най-добрите снимки. Често това е измама като самите снимки са софтуерно подобрени. Като споменаваме израза софтуерно подобрени снимки имаме предвид, че снимката направена от камерата е третирана с външен програмен продукт, за да се постигне максимално качество. За да имате реална представа от качеството на снимките ние използваме собствен снимков материал в секцията галерия, там можете да разгледате реални снимки, направени както с наличните в магазина модели цифрови камери, така и с по-стари такива камери.

На страницата на Spyboar във Facebook може да разгледате огромен снимков материал, заснет от наши ловни камери както и от клиенти на Spyboar. Целта на галерията и страницата във Facebook е да Ви помогне в избора на ловна камера, защото истинската снимка е най-достоверният източник за качеството на определен тип ловна камера. Екипът на Spyboar се стреми да предостави пълна информация за камерите в ловната индустрия, максимално компетентно и релно да покаже параметрите на ловните камери, за да Ви улесни при избора. Отбелязали сме източника на снимките, които не са направени от екипа на  www.spyboar.com.

Обхват на светкавицата (инфрачервената подсветка)

Терминът светкавица важи както за ловна камера с обикновена светкавица, така и за ловна камера с инфрачервена подсветка. Под обхват на светкавицата разбираме диапазонът, в който светкавицата на фотокапана обхваща различимо изображение през нощта на разстояние, при което става ясно какво има на снимката. Някои модели не могат да достигнат обхват от 5 метра, докато други притежават обхват над 25 метра.

кликни за връзка с нас

Skype Статус
Затвори