Полезна информация за сгъваеми маси и пейки

Какво е сгъваема маса?

Сгъваемата маса представлява маса, чиито крака се прибират в сгънато положение към основната част. Целта на тази конструкция е масата да стане по-удобна за съхранение и да се превърне в преносима мебел. По тази причина повечето сгъваеми маси са изработени от олекотени материали.  Предимството им пред обикновените маси несъмнено е тяхната компактност, възможността за осигуряване на свободно пространство в сгънато положение и мултифункционалността им.

Сгъваемите маси се произвеждат от различни видове материали (най-често пластмаса, метал или дърво), предлагат се в различни размери и дизайн. Някои производители използват специални композитни материали, съчетаващи няколко вида дървесина. При масите, изработени от композитни материали обикновено най-горният слой е от естествена висококачествена дървесина, а следващият – от иглолистна дървесина. Най-отгоре се добавя екологично чисто лаково покритие, което допринася за издръжливостта на материала и предпазва от UV лъчите.

Сгъваеми маси и столове се използват както за външни, така и за вътрешни мероприятия. Те са добър помощник при нужда от добавяне на допълнително пространство към квадратна или правоъгълна маса и полезно оборудване за къмпинг, пикник или други дейности на открито. Също както сгъваемите столове, и сгъваемите маси служат като оръжие срещу противника в професионалната борба.

Кратка история на сгъваемите маси

Смята се, че историята на сгъваемите маси води началото си още от Древен Египет. През Колониалната и Викторианската епоха сгъваемите маси стават все по-популярни и употребявани. От началото на XX век те се превръщат в достъпен продукт, произвеждан и продаван в големи количества. През 40-те години на същия век производител на стандартен модел сгъваеми маси е компанията “Durham Manufactoring”, а през 1951 година Борис Коен и Джоузеф Пучи патентоват първата сгъваема маса, която е лесна за пренасяне, но не колкото съвременните модели алуминиеви сгъваеми маси. През 50-те и 60-те години на миналия век популярни стават масите Falco и Samsonite, а между 1990-2000 година най-популярен производител на сгъваеми маси става американската компания “Lifetime Products”.

Как са изработени сгъваемите маси?

Сгъваемите маси се сгъват при краката чрез панти, намиращи се при свързващата част между крака и плота на масата. При самото проектиране на масата краката са поставени така, че да могат да се сгъват и затварят добре в долната част на плота, оставайки стабилно закрепени за него. Поради необходимостта пантите да са най-здравата и важна част от конструкцията на сгъваемите маси, за тяхната направа се използват устойчиви метални материали. Някои производители използват леки материали (най-често алуминий) за по-добра преносимост в сгънато положение.

Краката на сгъваемите маси се разгъват и остават стабилни в това положение, благодарение на заключващ механизъм – той може да представлява просто метален пръстен, който се мести сам, благодарение на гравитацията, като по този начин „заключва” краката, възспирайки ги от повторно сгъване към долната част на масата. По-стабилните сгъваеми маси имат пружинен заключващ механизъм, който спомага за по-добро прибиране на краката в сгънато положение. Краката на всички видове маси имат също накрайник, изработен от каучук, твърда пластмаса или метал. Накрайниците на самата маса също са важни – препоръчително е те да бъдат изработени от поцинкована стомана, отколкото от алуминий, тъй като стоманеното обкантване не се деформира и защитава ъглите от изтъркване.

Видове сгъваеми маси

  • Според нуждите: единична (персонална) сгъваема маса, мултифункционална сгъваема маса, сгъваема маса за карти, сгъваема маса за бюфет, сгъваема маса за гладене, сгъваема маса за къмпинг

Единичната (персонална) сгъваема маса е малка маса (тип табла, но със сгъваеми крака), проектирана да се използва от един човек. Често подобни маси служат за временно поставяне пред телевизора, докато човек се храни или иска да постави питието си.

Мултифункционалните сгъваеми маси могат да са квадратни, правоъгълни и кръгли. Приспособени са за всякакви нужди – както вътрешни, за дома или офиса, така и външни, като къмпинг, пикник или излет. При тях цените варират, според материала, от който са изработени (пластмаса, дърво или метал).

Сгъваемата маса за карти обикновено представлява квадратна маса, чиито крака се разгъват към всеки ъгъл. Този тип маси се употребяват най-често за игри на карти (покер, бридж, белот) и други настолни игри, подходящи за четирима играчи. Те са с малки размери и ниска цена. Някои видове сгъваеми маси за карти са специално пригодени за подобни дейности чрез фабрично добавената си велурена повърхност. Често подобни маси служат за добавяне към основната кухненска маса в случаи, когато един домакин трябва да приеме повече на брой гости.

Сгъваемите маси за бюфет се използват предимно в ресторанти и заведения за хранене при случаите, в които се сервира бюфет, т.е. за временна употреба. Те са много популярни сред търговците на дребно и при различни изложения на продукти. Често се използват и за временни бюра или други цели в офиси или в дома.

Сгъваемата маса за гладене е малка, лесно преносима масичка, чиято повърхност е устойчива на горещина, което я прави подходяща за гладене на дрехи с ютия.

Сгъваемата маса за къмпинг или пикник намира широко приложение и се предлага в най-различни размери и видове. Тя е чудесно къмпинг оборудване, подходяща е и за поставяне в двора, а често се използва и в училищните и университетските кафенета. Нейна отличителна черта и това, което я прави специално пригодена за къмпинг, е дизайнът – освен пространство за хранене, към конструкцията на типичните маси за къмпинг и пикник са включени и пейки.

Традиционният модел сгъваема маса за къмпинг представлява маса в правоъгълна форма с две пейки срещу двете по-големи страни. По този начин се получава продукт две в едно – сгъваема маса и пейка.

Сгъваемата къмпинг маса с пейки (наричана още пикник маса, пикник пейка, пейка за къмпинг) обикновено се изработва от дърво, а краката – от алуминий или стомана. Тя се състои от три части – маса плюс две пейки. Пригодена е да побира между шест и осем души. Теглото й варира, в зависимост от материалите, от които е направена: дърво, пластмаса или метал.

Дървените сгъваеми къмпинг маси-пейки са изградени с помощта на дървени дъски, наредени една до друга. За да се предпазят от напукване, изкривяване и гниене, те имат специално защитно покритие, способно да отблъсква водата при дъжд или миене. Плотът и пейките са свързани към подпорната конструкция или гредите с помощта на дървени дюбели и пирони. Краката се подсигуряват чрез подвижни болтове, закопчани чрез гайки и шайби.

Пластмасовите сгъваеми къмпинг маси-пейки с фурнировано покритие са не по-малко здрави, устойчиви и удобни за пренасяне. И те, както и дървените, са много подходящи за пикник, къмпинг и други дейности на открито, при които са нужни маса и столове, тъй като са леки и се прибират, заемайки компактни размери.

Металните сгъваеми къмпинг маси-пейки също са здрави, но се използват повече за поставяне в паркове и градини, тъй като са много по-тежки. Те не се нуждаят от специално подсигуряване на покритието. Такива маси, поставени на обществени места за свободно ползване, почти винаги са трайно прикрепени към бетонни подложки, за да не бъдат откраднати или преместени.

  • Според материалите и покритието: дървени сгъваеми маси, пластмасови сгъваеми маси, метални сгъваеми маси

Дървени/пластмасови сгъваеми маси

Най-икономичните разтегателни маси са или с дървена, или с пластмасова основна част (плот). Обикновено плотът е покрит с меламиново покритие* (меламинов лак), което се закрепя чрез адхезив и затопляне. Тези видове сгъваеми маси са практични, дори може да се нарекат мултифункционални, но не са подходящи за сервиране на храна в заведения.

*Меламинът е химично съединение с важни свойства – устойчивост на високи температури, светлина, химически вещества, запалимост и абразивност. Лесен е за поддържане и е често използван при производство на плоскости в кухни, както и в мебелното производство.

През последните години фурнированите* дървени сгъваеми маси стават също толкова достъпни, колкото тези с меламиново покритие. Те също са леки, подходящи за използване в офиси, кафенета или в дома. Техен недостатък е, че не могат да издържат на голямо тегло, а при многократко сгъване и разгъване не са се доказали като особено трайни. За сметка на това, те са евтини маси, които са леки и лесно преносими – търсени характеристики от много потребители.

*Фурнирът е екологичен материал, който представлява естествена дървесина, получена при нарязване на дървесни трупи на ивици с дебелина между 0,50 мм и 3 мм. Мултиламинираният дървесен фурнир се получава при залепване, пресоване, разрязване и оцветяване на листа от изсушена дървесина, като всеки лист се получава различен и уникален. Фурнированите плоскости са издръжливи и стабилни.

С по-добро качество и здравина са масите с ламинирано покритие, които издържат на по-голяма тежест. Предлагат се в различни размери, модели и цветове. Плотът на повечето видове е влагозащитен, способен да издържи на ежедневна употреба, а поставянето на гореща чаша кафе например не би навредила на повърхността му. Основната част по принцип е по-дебела от тази на гореизброените модели, което обаче повлиява на теглото – за пренасянето на такъв тип маси са необходими поне двама души.

Масите със шперплатово покритие са тези, които отговарят на нуждите на хотели и кетъринг обслужване, приложими са както за дома, така и за градина или къмпинг. Те са устойчиви и подходящи за ежедневна употреба, включваща сгъване и разгъване на масата.  Произвеждат се с обикновено уплътнително покритие и с ламинирано, което оскъпява, но е по-устойчиво. Без покритие, шперплатовите маси се нуждаят от допълнително покривало, тъй като имат недовършен вид.

От по-висок клас са сгъваемите маси от ABS пластмасова повърхност*. Най-важните свойства на този материал са устойчивост и здравина, което означава, че този тип маси могат да издържат на още по-голямо тегло и да служат по-дълго време от гореизброените. Сърцевината на тези сгъваеми маси е изработена от трайни материали – дървесина и пресован алуминий. Често рамките са сравнително дебели, изработени от стомана. Тъй като това е модерна изработка, конструкцията е сравнително лека, но не колкото по-евтините и обикновени варианти на дървени и пластмасови маси. При тях няма много варианти за избор на цвят и са предназначени единствено за вътрешна употреба.

*ABS означава акрилонитрил-бутадиен-стирол – вид термопласт, образуван от полимеризацията на акрилонитрил и стирен, в присъствието на полибутадиен.

Метални сгъваеми маси

Алуминиевите сгъваеми маси гарантират устойчивост, здравина и възможност за лесно пренасяне. Те са от най-висок клас, което се отразява и на цената. Алуминиевият материал позволява използване на масата както за вътрешни, така и за външни мероприятия, тъй като няма опасност от ръждясване. Такава сгъваема маса се предлага в широка гама от цветове и модели. В сгънато състояние е лесна и удобна за пренасяне, а много от моделите, предлагани на пазара, представляват компактна сгъваема алуминиева маса тип куфар – с дръжка към основната част, която осигурява още по-голямо удобство и приложимост за всякакви цели. Големите алуминиевите сгъваеми маси също се сгъват и разгъват за секунди, както по-малките, достатъчно леки са, което ги прави много подходящи за семеен къмпинг, излет сред природата, пикник или риболов. Повърхността им се почиства бързо и лесно, а алуминиевият материал гарантира дългогодишно използване.

На пазара се предлагат не само стандартни алуминиеви сгъваеми маси, но и такива с по-различна конструкция. Алуминиева маса с подвижен плот също е удобно оборудване за къмпинг, тъй като е лесна за транспортиране в сгънато положение. Алуминиевите плоскости, образуващи плота на този тип маси, се навиват на руло, като по този начин масата заема изключително компактни размери. Допълнително удобство осигуряват алуминиевите маси с регулируема височина, което също разширява възможностите за приложение.

Сгъваемите маси от стоманени материали (използвани най-често за рамката и краката) са много здрави, но не са предпочитани от потребителите и особено от туристи и къмпингари, тъй като теглото им е значително по-голямо от това на алуминиевите маси. Въпреки това, те са добър избор ако на човек му е нужна сгъваема маса за дома, тъй като със сигурност ще служи дълго време и ще е по-евтина от алуминиевата конкурентка.

 

кликни за връзка с нас

Skype Статус
Затвори