Полезна информация за спални чували

Какво представлява спалният чувал?

Стандартният спален чувалспален чувал представлява походно одеяло, затворено с цип, което се използва при спане на открито или в палатка. Намира широко приложение като задължително къмпинг оборудване за всякакъв вид туристическа дейност. Основната функция на спалния чувал е да осигури комфорт, топлина и термална изолация по време на сън, както и да предпази от студ, вятър и дъжд в случаите, в които липсва друг подслон.

Видове спални чували

Според размера: стандартен спален чувалспален чувал

, детски размер спален чувалдетски спален чувал, екстра дълъг спален чувал и екстра широк спален чувал.

Според формата:
правоъгълен спален чувал, спален чувал тип мумия, спален чувал с хибридна форма, двоен спален чувал,детски спален чувал

Най-разпространените видове спални чували са с правоъгълна форма и тип мумия. Спалният чувал с правоъгълна формаправоъгълен спален чувал (чувал тип одеяло) представлява едно голямо квадратно одеяло, което се сгъва на две и се закопчава с цип отстрани. Дава повече пространство за по-свободно движение, а дизайнът позволява използване не само като спален чувал за къмпинг, но и като топло одеяло за всякакви цели. Този тип спален чувал е особено практичен – може да бъде прибран чрез двойно или тройно сгъване, навиване и превързване с ремъци или въжета. В това състояние спалният чувал става компактен и удобен за пренасяне, което го прави идеално оборудване за къмпинг. Не е подходящ за използване при по-студено време и екстремни ситуации.

Спалният чувал тип мумияспален чувал мумия има трапецовидна форма, която обгръща човешкото тяло, без да го пристяга. Дизайнът му го прави подходящ за студено време – той е стеснен на местата, където се полагат главата и краката, което подобрява задържането на топлина на тези чувствителни зони. Освен това, към този модел е предвидена качулка за глава с опция за регулиране, която допринася за допълнителен комфорт по време на сън. Някои видове спални чували от този тип са пригодени специално за женско тяло, а други – за мъжко. Циповете на повечето модели от типа мумия не могат да се разкопчават до долната част, където са разположени краката. Ципът на спалните чували  е слабото им място – намалява изолационните им качества, а при екстремни условия топлинната защита на тази част от тялото е особено важна. Спален чувал тип мумия може да бъде закупен тук.

Спалният чувал с хибридна формахибриден спален чувал (съчетание между тип мумия и правоъгълен) също е предвиден за спокоен сън при ниски температури. Точно както спалния чувал с правоъгълна форма, хибридният тип представлява одеяло в квадратна форма, което се прегъва на две и закопчава с цип отстрани. Това, което е използвано от типа мумия, е качулката за глава, която осигурява допълнителна топлина на тази част от тялото, а при по-високи температури може да бъде свалена. Сгъва се лесно, побира се в туристическа раница или специално пригодена чанта, удобен е както за къмпинг на открито, така и за поставяне в палатка. Спален чувал с хибридна форма може да бъде закупен тук.

Двойният спален чувал също е от типа хибриддвоен спален чувал. Притежава правоъгълна форма и качулка за глава, с възможност за сваляне. Пригоден е за двама души. Практичността на правоъгълния тип спален чувал се състои в това, че, благодарение на циповете, в разкопчано състояние може да служи като голяма термо завивка за двама.

Детският спален чувалдетски спален чувал е специално изработен за млади къмпингари. Този тип спален чувал се предлага и в трите горепосочени форми, но в по-малки размери – обикновено до 140 см. Циповете са двупосочни с предпазител, който предотвратява разкопчаване по време на сън. Двоен детски спален чувал може също да се направи, като се съединят два обикновени – единият с ляво, а другият с дясно закопчаване.

Според температурните характеристики: комфорт -5 градуса, комфорт 0 градуса, комфорт +5 градуса, комфорт +10 градуса, комфорт +15 градуса
температурни характеристики

Най-важната функция на всеки спален чувал е да топли. Според европейските стандарти, има четири температурни граници, които е важно да се знаят преди покупка на спален чувал:

  • Горна граница – най-високата температура, при която един стандартен мъж (25-годишен, тежащ 70 кг, висок 73 м) ще има спокоен сън, без излишно изпотяване.
  • Граница „комфорт” – температура, при която една стандартна жена (25-годишна, тежаща 60 кг, висока 60 м) ще бъде добре затоплена, без да изпитва студ, като лежи в отпусната поза.
  • Долна граница – най-ниската температура, при която стандартен мъж ще спи добре.
  • Екстремна граница – крайната краница за оцеляване на един стандартен мъж при условия на студ. В подобна екстремна ситуация една стандартна жена би могла да остане в рамките на шест часа, без риск от хипотермия.

Един стандартен спален чувал е предвиден за температура между 10 и 15 градуса. Трисезонните спални чували предпазват от студ в рамките на 0 и 10 градуса, чувалите за хладно време са предвидени за температура между -10 и 0 градуса, а зимните спални чували – между -35 и -20 градуса.

Според материала на пълежа: спален чувал от пух, спален чувал от памук, спален чувал от синтетични материали

Спалният чувал от естествен пухчувал от пух (гъши пух или пачи пух) е изключително лек и удобен. Пухът е най-добрият естествен изолатор, който осигурява усещане за топла и мека завивка. Тези фини перца се използват за пълнеж на якета, възглавници, олекотени завивки, спални чували и при изработката на спално бельо. Грижата за топъл спален чувал от пух е от важно значение за неговата трайност – за да не загуби изолационните си свойства, той трябва да бъде пазен сух, да бъде съхраняван в текстилна опаковка, в която ще може да диша (най-добре от 100% памук), да не се глади или поставя в найлонова чанта. При добра грижа, спалният чувал от естествен пух издържа до три пъти по-дълго, отколкото този от синтетични материали. Освен това, качествен спален чувал от гъши пух или от пачи пух е задължително оборудване за къмпинг при екстремни условия.

Евтин спален чувал означава, че пълнежът е или от памучни материали, или от синтетични. Спалният чувал от памук е значително по-тежък от този, чийто пълнеж е от естествен пух, но за сметка на това е по-лесен за поддръжка. Това го прави подходящ за начинаещи къмпингари, за къмпинг при добри температурни условия, за спане на открито или в палатка, при условие, че допълнителното утежняване не е проблем за туриста.

*Памучни материали се използват не само за пълнеж, но и за подплата на спален чувал – най-често подплатата е от полипамук (полиестер и памук), който е водоустойчив и осигурява добра изолация. За разлика от найлона, който често се използва за подплата на спални чували тип мумия и е по-студен и неприятен на допир, памучната подплата е по-здрава, мека и топла, значително по-приятна на допир и по-устойчива.

Характерно за спалните чували с пълнеж от синтетичен материалспален чувал от синтетичен материал е, че не могат да абсорбират вода бързо, изсъхват лесно и осигуряват топлина, дори когато са се намокрили. Тези свойства биха могли да спасят живота на собственика, ако например спалният чувал се е намокрил през деня, а времето е влажно и студено. Синтетичният материал е здрав и устойчив, осигурява добра изолация и е по-евтин от естествения си конкурент. За сметка на това, не е подходящ за поход в планината или къмпинг без кола, тъй като не се компресира така добре, както спалния чувал от естествен пух, тежи повече и заема доста място в сгънато положение. Най-често като синтетичен пълнеж за спални чували се използва полиестер.

Аксесоари за спални чували

Важен и особено полезен къмпинг аксесоар за всеки собственик на спален чувал са т. нар. компресионни саковекомпресионен сак за спален чувал. Те спомагат за намаляне обема на спалния чувал, за да бъде по-компактен, лек и лесен за пренасяне по време на къмпинг. Приложението им не се ограничава само до съхраняване на спални чували – в компресионните сакове може да бъде сложен и друг багаж, който се сгъва (дрехи, кърпи, завивки, възглавници). Компресионният сак допринася за двойно по-малък обем и тегло на багажа, тъй като изпуска въздуха и разпределя равномерно натоварването при сгъването. Освен това е стабилен и издръжлив, подсилен е чрез закопчалки, колани и здрави шевове.

При условия на дъжд и влага, за всеки турист е важно спалният чувал и дрехите му да останат сухи и невредими. За тази цел може да се използва олекотена суха торба, която е компактна, надеждна и изключително лека. Изработва се от силно водоустойчив найлонов материал и е с лепени шевове, което гарантира, че багажът ще остане сух, дори и при проливен дъжд. Олекотените сухи торби са подходящи за къмпинг, поход в планината, за любителите на рафтинга, кану-каяка, също и за колоездачи и мотористи.

За допълнителен комфорт по време на сън в спален чувал, а също и за удължаване на неговия живот, е препоръчително да се използва чаршаф за спален чувалчаршаф за спален чувал. Най-често тези специални чаршафи са направени от полипамучен материал (памук и полиетилен) и имат правоъгълна форма. Те осигуряват допълнително топлина и изолация, допринасят за добрата хигиена на спалния чувал, тъй като е по-удобно, а и препоръчително, да се пере по-често чаршафът, отколкото самият спален чувал.

Полезно къмпинг оборудване е също надуваемата възглавница.надуваема възглавница Тя е добро допълнение към много типове спални чували, постелки за къмпинг или къмпинг легла. Надуваемите възглавници заемат малко място в багажа, но допринасят за допълнителен комфорт и за по-добра изолация, особено при спане на открито в спален чувал.

 

 

кликни за връзка с нас

Skype Статус
Затвори