Полезна информация за хладилни чанти

Какво е хладилна чанта?
хладилна чанта
Хладилната чанта (на английски език cooler, в превод „охладител”) представлява преносима кутия с изолация, която служи за изстудяване на хранителни продукти и напитки. Най-често в хладилните чанти са поставени ледени кубчета, които помагат на съдържанието да остане охладено за по-дълго време. Понякога се добавят пликчета вода от разтопен лед или такива със запечатан вътре специален гел, който изстудява по-продължително време, отколкото обикновения лед (гелът абсорбира топлината, променяйки формата си). Съвременното наименование на тези пликчета е „охладителен пакет за хладилна чанта”.

Хладилните чанти се използват най-често по време на ваканции, почивки, къмпинг, риболов, плаж, излет сред природата, придружен с пикник. Те предпазват храната от разваляне и поддържат напитките студени. Освен като полезно къмпинг оборудване, те могат да свършат добра работа и в горещ летен ден – когато човек е напазарувал продукти, които е важно да се държат на студено, за да се предпазят от разваляне или разтапяне, като например сладолед. При такива случаи една хладилна чанта в колата е спасение за продуктите, особено ако пътят до вкъщи е дълъг.

Преносимият охладител е изобретен от Ричард К. Ларами от Джолиет, Илинойс, който подава заявка за патентоването му през 1951 г. Патентът е издаден на 22 декември, 1953 г. Година по-късно, компанията Coleman популяризира продукта и предлага първоначална оферта – хладилна чанта с поцинковано покритие. През 1957 година Coleman разработват метод за подобряване на хладилните чанти чрез добавяне на подсилено дъно към тях.

Видове хладилни чанти

  • Малки (персонални) хладилни чанти и големи (семейни) хладилни чанти

Големите хладилни чанти голяма хладилна чанта са подходящи за хора, които редовно ходят на къмпинг, излет, риболов или просто обичат често да организират пикник със семейството си. Те са подходящи за редовна употреба, практични и удобни са, позволяват да се съхраняват както напитки, така и хранителни продукти. При всеки вид семейна хладилна чанта има информация какъв е нейният капацитет, т.е. колко бутилки събира, като е посочено дали се имат предвид големи бутилки или кенчета. Посочен е също начинът, по който може да се съхраняват тези бутилки – в изправено или легнало положение. Този вид хладилни чанти са подходящи за хора, които пътуват с кола до желаната дестинация за къмпинг или пикник, тъй като са тежки и заемат повече място.

За планинари по-удобни са малките персонални хладилни чантималка хладилна чанта тъй като са значително по-леки. Разлика в качеството между персонални и семейни хладилни чанти или кутии няма. Компактна хладилна кутия може да закупите от тук.

  • Твърди хладилни чанти и меки хладилни чанти

Меките хладилни чанти са най-подходящи за планинари и като цяло за предприемане на поход пеша, тъй като са много по-леки от твърдите. Най-често обаче се използват за съхраняване на напитки и малко количество храна по време на плаж през горещ летен ден.хладилна раница

Външната част на меките хладилни чанти е изработена от плат – полиестер, а вътрешната най-често е покрита с PEVA подплата (полиетилен винил ацетат) или отразително алуминиево фолио, подобряващо изолацията. Моделите са най-различни, предлагащи всякакви размери, форма, цвят и допълнителни екстри. По-добрите модели имат поне две разделения за продуктите, удобни дръжки, допълнителни презрамки за носене на рамо и външни джобчета за съхранение на друг вид багаж. Недостатък на меките хладилни чанти е тяхната по-малка продължителност на изстудяване – затова се препоръчва в тях да се слагат охладителни пакети за хладилни чанти, които обаче се продават отделно. Преимуществото на меките хладилни чанти се състои в това, че когато продуктите са употребени и хладилна чанта вече не е нужна, тя може да се сгъне и по този начин багажът да стане значително по-лек и с по-малки размери. Мека хладилна чанта, подходяща за плаж и пикник, може да откриете тук.

Твърдите хладилни чантитвърда хладилна чанта имат вътрешна и външна полиетиленова обвивка. Изолацията им най-често е от експандиран пенополистирол или полиуретанова пяна, а материалът, от който се изработва външната кутия – PVC или пластмаса. Хладилна чанта от PVC е по-евтин вариант, но една пластмасова хладилна чанта непременно гарантира по-добро и продължително изстудяване на продуктите, особено ако се добавят охладителни пакети. При по-качествените модели външната кутия притежава допълнителен защитен UV слой и антибактериално покритие. Голямо предимство на твърдите хладилни чанти пред меките е възможността да съхраняват продуктите студени до 5-6 дни, а единствен минус е тяхното по-голямо тегло и размери, дори и когато са вече празни. Някои видове твърди хладилни чанти са специално пригодени за риболов – направени са от водонепропускливи материали с допълнително антибактериално покритие и, разбира се, UV защита, а към тях е пригодена и линия за измерване на рибата. Такъв тип хладилна чанта за риболов може да откриете тук.

  • Електрически хладилни чанти и традиционни хладилни чанти

Електрическите хладилни чантиелектрически хладилна чанта се различават от традиционните по това, че могат не само да охлаждат, но и да затоплят продуктите. Те са пригодени за включване чрез кабел в запалката на колата или чрез адаптер-трансформатор (захранването им е 12-220 волта), като има възможност да се  заредят и от вкъщи на 220 волта. Електрическа хладилна чанта (кутия) с такива характеристики може да закупите тук.

Как работят електрическите хладилни чанти? При направата им, вместо да се използва компресор и охлаждащ агент, се прилага Ефектът на Пелтие (термоелектрическият ефект), т.е. създава се температурна разлика чрез електрическо напрежение, а самата топлина се отвлича чрез външен вентилатор. Това става, когато токът преминава през два различни метала или полупроводника. Потокът от топлина се прехвърля от единия метал или проводник към другия. По този начин единият се охлажда, а другият – нагрява. Термоелектрическа хладилна чанта е практичен избор както за хора, които обичат да ходят на пикник, риболов или къмпинг през лятото, така и за любителите на къмпинг в екстремни условия, в които храната може да е изложена на риск от прекалено замръзване и да има нужда от затопляне, преди да се консумира.

За най-запалените къмпингари, готови да вложат повече средства за хладилна чанта, е подходящ един по-специален вид електрическа хладилна чанта – газова хладилна чанта. Тя е с комбинирано захранване – на 12 волта, на 220 волта или чрез газова бутилка.

  • Хладилни чанти за еднократна и за многократна употреба

Хладилните чанти за еднократна употреба са изработени от пенополистирол (материалът, от който се изработват и еднократните чашки за кафе). Те са дебели около 2 см. Дизайнът им е съвсем прост, за разлика от традиционните (за многократна употреба), една еднократна хладилна чанта няма нито дръжки, нито презрамка за носене на рамо.

Аксесоари за хладилни чанти

Охладителните пакетиохладителен пакет (или охладителни торбички) са изключително важен аксесоар за всяка хладилна чанта, особено ако е нужно по-продължително охлаждане на продуктите, които тя трябва да съхрани студени и пресни. Повечето модели съдържат вода, оцветител в син цвят и нетоксично охлаждащо вещество. Има и такива, които съдържат нетоксичен охлаждащ гел, вместо вода. Предлагат се в най-разнообразни форми, като някои са меки, позволяващи наместване около продуктите, а други – твърди, от пластмасов материал. Могат да се поставят както на дъното на хладилната чанта, така и до стените или около продуктите в нея. Лесно се почистват и могат да се използват многократно. Преди да се използват е нужно само да бъдат поставени във фризер или хладилник между 4 и 10 часа (в зависимост от вида охладителен пакет). Препоръчително е след употреба да се почистят добре – същото важи и за самата хладилна чанта. Охладителен пакет за хладилна чанта може да закупите от тук.

Някои видове охладители могат да служат както за изстудяване, така и за затопляне на продукти или по-точно за поддържането им топли. В първия случай е нужно да се поставят във фризера на хладилника, докато водата се замрази. А за функция „затопляне” просто се поставят в микровълнова печка, като преди това се увиват в кърпа.

Термоси и бутилкиТермос – този къмпинг аксесоар непременно ще Ви бъде необходим, а и полезен, ако предприемате пикник или поход в планината. Пиенето на течности е от първостепенно значение за всеки турист, а в по-топлите месеци пиенето на студена вода по време на поход е истинско удоволствие. За целта на пазара се предлагат различни видове бутилки за течности – пластмасови бутилки или такива, направени от алтернативи на пластмаса (например от шритан кополиестер), също алуминиеви бутилки за течности, които са изключително леки и удобни, термо чаши и термоси от неръждаема стомана. Някои видове хладилни чанти или кутии имат специално вградени поставки за чаши или термоси на капака си – идеално място за поставяне на напитки по време на къмпинг, пикник или плаж.

Един адаптер-трансформаторТрансформатор за хладилна чанта също никога не е излишен при предприемане на къмпинг пътуване, особено ако е по-продължително. Това е полезно допълнение към всяка термоелектрическа хладилна чанта, което позволява тя да бъде заредена на 220 волта и от вкъщи. Адаптерът може да служи не само за хладилната чанта, но и винаги, когато се налага да се трансформира електрическо напрежение от 220-230 към 12 волта.

Подреждане на продуктите в хладилна чанта

За да използвате оптимално Вашата хладилна чанта и да сте сигурни, че най-важните продукти са защитени, трябва да спазвате определени правила при подреждането им в нея. Помнете, че дъното на хладилната чанта поддържа най-ниска температура, затова е най-добре подредбата да започне с поставяне на месото на дъното, след това яйца, масло, сирене и други млечни продукти, които биха се развалили по-бързо. Бутилките се нареждат в двата края на хладилната чанта. По средата могат да се сложат полуготовите ястия и продукти или ако има нещо сготвено, поставено в кутия. След тях се нареждат плодовете и зеленчуците и най-накрая шоколадови или други сладки изделия.

 

 

кликни за връзка с нас

Skype Статус
Затвори