Полезна информация за шатри

Какво е шатра?

От български на английски език думата „шатра” се превежда като „shelter”, което буквално означава „покрив”, „убежище”.

Шатрата преставлява временен подслон, необходим при полеви условия, който е лесен за пренасяне и монтиране. Използва се при различни външни мероприятия, свързани с туризъм, алпинизъм, излет в планината, къмпинг, лов и риболов, научни експедиции, аварийни ситуации, фестивали и събития на открито, а също и за нуждите на армията. Шатрите предпазват от слънце, дъжд, роса, понякога и от вятър – в зависимост от модела. Могат да служат както за развлекателни, така и за търговски цели.

Каква е разликата между шатра и палатка?

И палатките, и шатрите се използват тогава, когато човек се намира навън, сред природата, изложен на различни метеорологични условия, и се нуждае от място, където да се скрие и предпази. Най-често това се налага по време на къмпинг, по-продължителен лов и риболов, излет сред природата и като цяло за туристически цели. Основната разлика между палатка и шатра се крие в тяхното по-тясно приложение – шатрите не са пригодени за спане, а палатките се използват основно за това.

Кои са основните компоненти на една шатра?

Повечето модели шатри са съставени от скеле, което е покрито с плат или друг покривен материал. Покривната част, също както при палатките, се нарича платнище, а страничните покривни материали са т. нар. страници на шатрата. На пазара се предлагат евтини шатри, чиято покривна част и страници са от полиетилен. Този вариант също предпазва от дъжд, но е сравнително нетраен и не особено стабилен. Основно за покривен материал както за платнището, така и за страниците, се използва плат – водоустойчив полиестер.

*Полиестерът е плат от синтетични (изкуствени) влакна, който не се мачка, изсъхва бързо при намокряне и е лесен за почистване. Синтетичните влакна са устойчиви и запазват формата си, но не издържат на висока температура, тъй като лесно се топят и могат да изгорят. Именно затова полестерните тъкани не бива да се гладят. Предимство на полестерните платове е също тяхната издръжливост във времето, както и фактът, че цветът им не избледнява.

Скелето на стандартния тип шатри е съставено от рейки – те образуват рамката на шатрата, обособяват нейната форма и големина, и най-вече подсигуряват нейната стабилност, здравина и устойчивост. Рейките могат да бъдат съставени от фибростъкло, алуминий, карбон или стомана. Свързани помежду си, те образуват конструкцията на шатрата.

Важен компонент са и колчетата за осигуряване, които придават допълнителна здравина на конструкцията. Чрез тях шатрата се застопорява към земята и става по-устойчива на метеорологични условия като силен вятър и буря. Според вида на шатрата, има различни видове колчета за осигуряване – пластмасови колчета, стоманени колчета, алуминиеви колчета, разширяващи се колчета и други.

Видове шатри

На пазара се преглагат типични градински шатри, които служат за поставяне в дворно пространство, с цел предпазване на градинската мебел от дъжд или слънце. Повечето модели шатри обаче са мултифункционални – могат да се използват както за градина, така и за къмпинг и всякакви развлекателни или търговски дейности на открито. Те са изработени така, че да бъдат компактни и удобни за употреба, да могат да се сглобяват бързо, без помощта на допълнителни инструменти.

Тези видове шатри могат да бъдат обособени в няколко категории:

Шатри според формата на покривната част: тетраедърна форма (пирамидална), трапецовидна форма, овална форма

Шатри според теглото: леки шатри и масивни шатри

Шатри според дизайна: шатри без страници и шатри със страници

Най-обикновеният вид шатри без страници са така наречените шатри тип тенти (или навеси), чиято конструкция не включва рейки. Този тип шатри представляват водоустойчив плат, най-често полиестер, с размер поне 3-4 м, който в същността си осигурява така наречения „подвижен покрив”. Те са леки и лесни са сгъване и разгъване, тежат около 1-2 кг, в зависимост от големината. През еднакво разстояние на всеки от краищата са разположени метални халки, с помощта на които шатрата може да се захване между две успоредно разположени дървета, два кола, два автомобила или друго стабилно подръчно средство. Тези видове шатри предпазват най-вече от слънце и слаб дъжд. Тяхно предимство е това, че са подходящи за планински поход – могат да се поберат във всяка туристическа раница. Често се използват и като навес за автомобил.

Има още един популярен и широко използван тип шатра без страници – сгъваема шатра тип хармоника. Конструкцията на този модел е по-стабилна, сгъването и разгъването отнема малко време (2-3 минути). Тя служи най-вече за осигуряване на сянка през горещите летни дни, за поставяне в градината, за плаж и други мероприятия, при които е нужно предпазване от слънце или слаб дъжд. Такава шатра може да бъде поръчана онлайн тук.

Шатрите със страници са по-надеждният вариант. Страниците, които най-често са две, осигуряват допълнителна защита, най-вече от дъжд, вятър и насекоми. По този начин така нареченото платнище на шатрата успешно играе ролята на покрив, а страниците – на стени, които имат прозорчета. Ако моделът шатра се състои например от две страници, които не закриват цялото пространство, конструкцията позволява прикрепване на още една или две, които обикновено се продават отделно. По този начин може да се образува напълно заградено пространство. Разбира се, надеждността на всяка шатра със страници се крие не само в това, че има такива, но и в качеството на материала, от който е изградена рамката на конструкцията (рейките). Така стигаме и до последната класификация.

Шатри според конструкцията (материалите, от които са направени рейките)

Рейките представляват гъвкави тръбни секции, които са свързани помежду си с ластична корда. Те образуват конструкцията или скелето на повечето модели шатри и палатки. Според различните типове шатри и палатки съществуват и различни видове рейки.

Най-евтиният вариант са рейки от фибростъкло. Фибростъклото (известно и като стъклопласт) е вид композитен материал, съставен от стъклени влакна (много тънки стъклени нишки, които в тази форма са много здрави) и полимерно свързващо вещество (термопластични или термореактивни полимери). Фибростъклото е лек и здрав материал с добра устойчивост на атмосферни влияния. Масовият вариант за направа на шатри и палатки е именно с рейки от фибростъкло – масов, но не и най-добър. Резултатът е продукт със средно качество на добра цена, с който обаче трябва да се внимава, особено ако рейките са тънки (например до 7 мм). Дебелите рейки (над 8 мм) са по-устойчиви, но това се отразява съответно на теглото.

Рейките от алуминий са и леки, и надеждни. Те са с максимална устойчивост както на чупене, така и на замръзване. Следователно палатки и шатри, чиято конструкция е изградена от алуминиеви рамки, са в пъти по-стабилни и разширяват възможностите за приложение на продукта. Благодарение на физичните и химическите си свойства, алуминият е често използван конструктивен материал, тъй като е мек, траен, ковък и лек метал. Всички видове шатри и палатки с алуминиева рамка обикновено са по-скъпи, тъй като са от по-висок клас. Те са приложими не само при нужда от сянка в горещ и слънчев ден, могат да бъдат пренасяни при всякакви дейности на открито и да предпазят дори от силен дъжд и вятър. Сглабянето и разглабянето им обикновено отнема до 10 минути. Среден размер шатра с алуминиева рамка (3 м x 3 м) може да се закупи онлайн тук. По-голяма шатра с алуминиева рамка (3 м x 6 м) може да се закупи тук.

Аксесоари за шатри и палатки

Към всяка шатра могат да бъдат добавени разнообразни аксесоари. Важни са колчетата за осигуряване – добре е всеки собственик на шатра или палатка да има резервни, като може да избира между пластмасови колчета, стоманени колчета, алуминиеви колчета, разширяващи се колчета и други. Към всяка шатра могат да бъдат закупени допълниелно и стени или страници. Чрез тях се осигурява допълнително предпазване от дъжд и вятър. Против насекоми могат да бъдат поставени мрежи. Друг аксесоар, който е полезен, са комплект рейки. За подобряване водозащитните свойства на палатки и шатри може да се закупи импрегниращ спрей, а против микроби и срещу неприятна миризма – дезинфекциращ спрей. Комплект шнурове и обтегачи също са полезен аксесоар.

 

 

кликни за връзка с нас

Skype Статус
Затвори