Полезна информация за постелки и шалтета

Как да направите правилния избор на къмпинг постелка

Отивайки на почивка или дълга ваканция,  трябва да вземете няколко важни фактора определящи доброто и удобно къмпингуване под внимание.
Един от тези фактори ще ви помогне при избора на постелка или шалте.
На пазара в момента се предлагат много различни видове шалтета и постелки направени под различни форми и от различни материали, за различни сезони, за да могат най-добре да паснат на нуждите на всеки човек почиващ в природата.
Предвид различните места и условия на излет, дълъг преход, пътуване с автомобил или почивка на едно място – видовете постелки и шалтета се произвеждат в безброй много варианти и комбинации.

  • Ако не желаете да инвестирате много средства в екипировка , особено когато тя ще ви трябва само за 1-2 дни сред природата и сте непретенциозни, като разчитате на нещо леко то тогава шалтето направено от термопластична пяна е един от най- подходящите варианти за вас.
  • Ако предвидената от вас ваканция е дълга и предвиждате да стоите на едно и също място в продължение на дни то надуваемите легла или дебелите самонадуваеми постелки са правилния избор за вас, осигуряващи комфорт и топлина на високо ниво.

За пътувания в природата в зимни условия трябва задължително да вземете под внимание изолационните качества на избраната от вас постелка. Когато правите избор за подходящата постелка се фокусирайте върху температурните и изолационни параметри дадени от производителя. Само на постелките направени за по-ниски темепратури е отбелязана температурната характеристика. Задържането на топлина е основният фактор от значение в тези ситуации и той е обозначен със знак (R-Value). Това означава, че колкото е по- голяма ( R- Value ) величината, толкова повече топлина отделяна от тялото ще задържи постелката. Най-добрия показател на тази величина за зимно къмпингуване е 3.5 и 4.5.

Постелките, шалтетата и леглата имат различно приложение и качествата им да не трябват да бъдат подценявани. Те не са създадени само за най-неиздръжливите и зиморничави хора – напротив, те са важна и незаменима част от всяка къмпинг екипировка. Дори и на плаж в горещите летни нощи или палатка , задължително е нужно да имате изолационен слой под себе си. Изборът от правилна постелка, шалте или легло трябва да бъде винаги съобразен според нуждите ви и средствата, които може да отделите и със сигурност ще ви се отплати с много комфорт и топлина през годините.

При дългите преходи с тежък багаж, особено когато те са над 1-2 дни, независимо от климата , подходящия избор за постелка е самонадуваема или надуваема постелка. Те са изработени в баланс съчетаващ лекота, компактност и удобство. Изборът на постелка за конкретната ситуация най-често е съчетание между компресионните качества на постелката и материала на изработка. Никога не е излишно да носите ремонтен комплект, ако се сблъскате с неочаквана ситуация. Подходящо лепило е stormsure.

След като разгледахме основните видове постелки и шалтета е време да навлезем по-дълбоко в темата като обърнем внимание на различните видове и тяхното приложение.

Надуваемо легло или самонадуваема постелка?

Предлагането е голямо има значително разнообразие от продукти на различни фирми, с различни форми, размери, качества и приложения от www.spyboar.com ви препоръчваме първо да се запознаете с предимствата и недостатъците на самонадуваемите постелки и надуваемите легла. Този избор може да изиграе ключова роля, за това как ще протече почивката ви или къмпингът и е важен фактор определящ комфорта и безопасността при излети на открито.

Надуваеми легланадуваемо легло

С голямото разпространение на различните видове надуваеми продукти за спане те се срещат в голям брой от различни магазини за спорт и екипировка до най- големите хранителни вериги. PVC е основния вид материал използван при по-голямата част от надуваемите дюшеци, но има и други материали (гума,текстил) използвани често в производството на надуваеми легла, като са значително по-здрави и надеждни от тези изработени от PVC.

Намират широко приложение и най-често за къмпинг ваканции, но са подходящи и за дома или вилата и винаги, когато ви трябва резервен вариант за спане. Обикновено напомпването и спадането им става чрез винтил, като може да се помпа с уста или различни видове помпи ръчни или електрически.

Предимства на надуваемите легла:

– Предлагат голяма дебелина, като тя може да бъде регулирана от дебита на въздух. Това е предпоставка за добра изолация и комфорт при спане.
– Напомпването и спадането става относително бързо, като не отнема повече от няколко минути.
– Стабилни и балансирани благодарение на стабилизиращите ръбове, като няма особено значение от това каква е дебелината им.
– Компактни при спаднато състояние.

Недостатъци на надуваемите легла:

– Често се случва разлепяне на някой от частите на леглото.
– Въпреки компактните размери в сгънато състояние са значително тежки.
– Нямат достатъчно добри изолационни качества.
– Моделите изработени от PVC са лесни за спукване от външни предмети.

Самонадуваеми постелки (шалтета)самонадувна постелка

Голяма част от туристите ги предпочитат при дълги преходи в планината и когато екипировката се носи на гръб. Те предлагат ниско тегло, компактни са в сгънато състояние и най-голямото предимвство е самонадуването, а това пести време. Те имат добри изолационни качества благодарение на пяната използвана във вътрешността на пълнежа. Предлагат се в различни форми и размери в зависимост от приложението. Само с разгъването на шалтето и развирането на винтила, постелката поема необходимия и въздух. С развитието на технологиите, самонадуващите се постелки започват да набират все по-голяма популярност не само при активните туристи, но и при къмпингарите. Вече се срещат постелки в единична и двойна версия и с по – голяма дебелина 5- 10 см.

Предимства на самонадуваемите постелки:

– Предлагат отлично съотношение между тегло и малък обем в сгънато състояние.
– Не е необходима помпа, тъй като са самонадуваеми, а това пести време
– Предлагат отлична изолация дори и при модели с малка дебелина 2 – 3 см
– По-устойчиви и надеждни са от самонадуваемите легла

Недостатъци на самонадуваемите постелки:

– Постелките с дебелина над 5 см не са толкова компактни и леки колкото шалтетата
– По – скъпи са от надуваемите легла
– Предлага по – твърда основа за спане

Как да прецените размера, който ви е необходим?

Дължина на постелката:

Най – лесното нещо, с което трябва да се съобразите при избора на постелка е нейната дължина. Разбира се , постелката не трябва да е по- къса от размерите на тялото ви , като това ще донесе дискомфорт особено при по- студено време. Не е добре, ако краката или стъпалата ви излизат извън размерите на постелката, като е важно да им осигурите нужната топлина и да ги изолирате от студената повърхност на земята.

Широчина и форма на постелката: Обикновено, минималната ширина на повечето къмпинг постелки на пазара е 50 см. Когато правите избор на постелка е нужно да я съобразите с няколко фактора. Да съобразите размера на шалтето с размера на палатката, като е добре да изберете такова, че да могат да се съберат две постелки в палатката, която използвате.

Как да изберете постелка според приложението?

При дълги къмпинг ваканции пътувайки с кола повечето къмпингари избират по – обемна и тежка постелка, като в повечето случаи не са ограничени от място за транспортиране. Тези постелки предлагат повече комфорт и удобство и са много подходящи при по- продължителна почивка. Към тях спадат надуваемите легла и по–дебелите самонадувни постелки (7-10 см) , както и къмпинг леглата. При преходи с раница на гръб или ако не разполагате с ограничено място, по- удачният вариант е да изберете компактна и лека постелка. Те най-често са с тегло до 1 кг и се компресират добре, така че да не заемат излишно място. Тези от вас, които предпочитат повече комфорт избират по- дебели постелки (5-7 см). Те ще трябва да жертват повече място в багажа си коствайки им важно тегло и обем в раницата. Туристите, за които всеки излишен грам е от значение избират на-базов и лек вариант – шалте от термоизолираща пяна.

За преходите през зимата е нужна по- голяма изолация. Най – разумно е да използвате два вида постелки, които ще ви предпазят от студената земна повърхност през зимата. За долен слой може да се използа шалте от термопластична пяна, което е добър изолатор , а за горен слой самонадуваема или надуваема постелка, която осигурява добър комфорт и топлина.

Как да изберете според външната материя?

Повечето постелки, надуваеми легла и самонадуваеми постелки предназначени за къмпингуване са с меко полиестерно или велурено покритие и могат да се използват без чаршаф. Ако планирате да използвате чаршаф, изберете постелка с мъхесто покритие, за да не се свлича чаршафът. При преходи – външната материя на постелката не е от особено голямо значение. Ако предвиждате да използвате постелка при дълго къмпигуване, предпочитаният вариант е мека постелка с по – голям обем и размери. Важно е да изберете външната материя според това дали по време на летуването има вероятност тя да се намокри. Единствените постелки ,които не се мокрят са шалтетата от термопластична пяна, които в повечето случаи се избират от активните туристи при дълги преходи в планината и са възможно най- лекият и компактен избор.

0 Comments

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

+ 41 = 51

кликни за връзка с нас

Skype Статус
Затвори