Полезна информация за хамак

Какво представлява хамака?
хамак
Хамак е вид легло за спане или почивка, изработено от въжета (памучни, синтетични и др.) или въжета и плат, което се закача в двата му края за неподвижни опори. Изработено е за първи път в древността, в района на делтата на Амазонка, Южна Америка. Характерно за хамака е възможността за люлеене.
Родината на хамака е Колумбия, където традиционният стил на изработка, предполага заплитане на нишките в края на ръчно тъканото памучно платно. Основен проблем на евтините хамаци предлагани в днешно време на пазара, е лошото качество на памука и най-слабото им място – пришиването на въжето към плата, което в повечето случаи е изработено лошо и не гарантира нужната здравина. Латиноамериканските хамаци традиционно не ползват рейки, а при тях е характерна голяма широчина на палтното до 140/160 см., за да може да се ползват в така наречената „диагонална позиция“, осигуряваща по добра стабилност и опора на гръбнака и повече комфорт при лежане.
При последното ни излизане в природата тествахме различни продукти , предлагани в нашия сайт , като разбира се , не пропуснахме да отдадем нужното време и на
хамаците.
В последно време хамаците добиха особена популярност, като на пазара има доста различни видове и размери в зависимост от изработката и вида, по който се правят.
Един от нашите тестови продукти беше, така наречения мобилен хамак. Този сгъваем хамак, за разлика от другите подобни люлки, се сгъва и пренася лесно в раница на гърба.
Неговия създател е известен американски катерач Сет Хабър. След като дълго време търсил начин да намери как да почива удобно след дългите изкачвания той измислил един от най- новите видове хамаци, който не се различава особено от първоизточника си , но има важни предимства както особена практичнос, които в дадени ситуации са предпочитани от много хора. Хамакът е изработен от здрав найлон, който в повечето случаи издържа до тегло от 180 кг. В повечето случай хамаците които се предлагат на пазара са с товароносимост до 130 кг в зависимост от качестовото на рамката и материята на плата. В същото време продукта е изключително лек и удобен за пренасяне , като в комлекта има включени въжета и чанта за пренасяне. Към хамака има вградени джобове отстрани, достатъчни да поберат много къмпинг принадлежности. Предлагат се в различни цветове , а най-голямото им предимство е достъпната цена.

Друг вид хамак , е този от типа Wave( англ. Вълна)wave хамак

Изобретен от белгийска компания , и представен през 2008 на изложение в Дубай , този продукт е истински хит след представянето си.
Конструкцията на Wave хамака е изработена от стомана и има овална форма, като хамака се държи на стойка и това помага за бърза промяна на позицията му спрямо слънцето. За седалката и покривалото са използвани различни видове плат , осигуряващи защита от слънцето. Седалката разполага с вградена възглавница , която може да се демонтира лесно.В крайна сметка този изящен иновативен продукт е съчетание между , хамак, легло за почивка, люлеещ се стол и тента за плаж, а елегантния му дизайн и функционалност го поставят на първо място в класацията ни за любими къмпинг аксесоари.

Как да закрепим хамак?
закрепване на хамак
Един от вариантите за връзване на хамак е такъв, че да може да седнете в него като в стол, така той ще ви е удобен при ставане и сядане.
Друг вариaнт е този, при който го връзвате така, че той да е почти изпънат , по този начин , когато легнете в него той ще стои високо над земята.
Всъщност, няма точно определен начин за връзването на хамак, може да го вържете както намерите за добре и да му се наслаждавате като намерите най-удобния за вас начин.
Обикновено хамака се опъва на дължина от 3 до 3.5 м за здраво хванат в земята предмет , дърво или стабилна основа , която няма да поддаде. Това разстояние обикновено варира, в зависимост от конкретния модел хамак и дължината на въжетата.
монтиране на хамак
За да се чувствате удобно, когато полегнете в хамак, той задължително трябва да е добре закрепен. Ако използвате карабинери за закачане, тогава може да закрепите хамака по много различни начини и варианти в зависимост от предмета, за който ще го закрепвате. Когато връзвате въжето е нужно да се направи добър и здрав възел, защото от него зависи закрепването на хамака и здравината му. Карабинерите са с достатъчно голямо ухо и лесно се закачат за въжените халки. Когато искате да го свалите, просто махате карабинерите, а въжетата оставят на дървото за следващо ползване.Така демонтирането на хамака става бързо и лесно при рязка промяна в метеорологичните условия.

Къде може да се използва хамак?

Хамакът, най-често се закрепя на два здраво закрепени за земята предмети, дървета, стълбове на приблизително равно разстояние един от друг – около 3 метра един от друг.
В градина
На двор
На излет
В планина
На море
На село
На почивка
Разбира се, хамак , може да се монтира и в затворено помещение – само трябва здраво да закрепите куките за стената или да монтирате специална стойка, за която той ще се държи.

Често задавани въпроси

1. Колко време ще мога да го използвам ?
Според проучвания и тестове – на първо място, зависи от типа на хамака и от условията, в които се използва, изработката и материалите. Обикновено повечето хамаци на пазара могат спокойно да се използват 3-4 и повече години. Ако качеството на хамака, който имате или искате да закупите е от висок клас – той може да трае вечно при правилна поддръжка.

2. Мога ли да пера хамака и ще издържат ли материята / цветовете?
Препоръчително е след закупуването на хамака , да го изперете в перална машина на 30 градуса без препарат, само да го освежите. Цветовете на хамаците обикновено са устойчиви на различни метеорологични условия. След няколко години ползване при памучните хамаци се наблюдава леко избеляване на плата, ако хамакът е стоял дълго време под силното лятно слънце или е пран често. Ако хамакът обаче ви е твърде замърсен, не се колебайте да го изперете. Има вариант за боядисване ако хамакът е от памук така може да го освежите като му придадете нов живот.

3. Включени ли са карабинери и въже в пакета на хамака?
Обикновено, това зависи от производителя и марката хамак, който възнамерявате да закупите или вече имате. В повечето случаи, карабинери и въжета не се включват в комплекта.

Мерки за сигурност

1. Падането от хамак, не е рядкост и може да бъде много болезнено и неприятно.
Винаги проверявайте, повърхността под, която сте разпънали хамака си, за да имате ясна представа върху, какво може да паднете. Проверявайте често, как са захванати карабинерите и въжетата

2. Задължително проверявайте захвата на хамака преди да седнете – опънете силно въжето, за да се уверите дали правилно и здраво сте го поставили. Проверката става със сядане в хамака леко и внимателно.

0 Comments

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

21 − 13 =

кликни за връзка с нас

Skype Статус
Затвори